منوی دسترسی
هنر شیشه گری در جایگاه یک هدیه تبلیغاتی

هنر شیشه گری هدیه تبلیغاتی ای چشم نواز

هنر شیشه گری هدیه تبلیغاتی ای چشم نواز

ایران گیفت در این سری مقالات سعی بر این دارد که شما را در راه انتخاب هدیه تبلیغاتی صنایع دستی و کمک به این صنایع برای به فراموشی سپرده نشدن آن ها راهنمایی نماید. در این مقاله هنر زیبای شیشه گری را معرفی خواهیم کرد.

هنر شیشه گری هدیه تبلیغاتی ای چشم نواز

شیشه از صنایع دستی زیبا و چشم نوازیست که توجه هر بیننده ای را به خود جلب می نماید. صنعت و هنر شیشه گری با زیبایی های و رنگ های چشم نوازش می تواند انتخابی جذاب برای هدیه تبلیغاتی یا سازمانی کسب و کار شما باشد. این هنر با قابلیت تولید اختصاصی و متناسب با برند و نام تجاری شما می تواند یکی از بهترین انتخاب ها برای هدیه تبلیغاتی باشد. پرا که شما میتوانید با سفارش شیشه های رنگی ، لیوان یا گلدان های رنگی متناسب با رنگ سازمانی خود و اجرای نماد تجاری یا همان لوگو کسب و کارتان بر روی آن ها چشم هر بیننده ای را به آن خیره کنید و باعث بیشتر دیده شدن برند خود در چشم مخاطبین شوید.

محصولاتی را که از طریق شکل دادن مواد معدنی ذوب شده در کوره نظیر: سلیس، خرده شیشه و یا ترکیبی از این دو با استفاده از روش دمیدن توسط لوله مخصوص و کاربرد ابزار دستی شامل انبر، قیچی و غیره حاصل می شود شیشه دست ساز می نامند که شامل مراحل تکمیلی و تزئینی دیگری نظیر نقاشی و تراش هم می شود.

سالی های پایانی عصر حجر(Stone Age) - بین ۴ تا ۶ هزار سال ق . م - که به عصر حجر. صیقلی معروف است دوران تراش و صیقل سنگ بوده است و در همین دوره در مناطقی چون سیسیل و ساردنی که دارای معادن زیادی از سنگ شیشه اَبسیدین (Obsidan) بود، تراش و صیقل سنگ شیشه نیز کاملا رواج داشت و حتی فروش قطعات زیبای تراش و صیقل خورده سنگ شیشه به صورت یک تجارت پر سود درآمده بود. قدیمی ترین ردیابی که از شیشه های طبیعی صیقل یافته به دست آمده است به سال ۳۵۰۰ ق. م می رسد.

این قطعه در قبری در تبس (Thebes) در سواحل رود نیل پیدا شده است و ابعاد آن حدود ۵/۵ ۹ میلیمتر است. وجود قطعات بسیار نادری از شیشه مربوط به سال های ۲۶۰۰ ق.م نشان دهنده ی تهیه ی شیشه از ذوب سنگ های سیلیسی است. خصوصاً یک میله ی کوچک سبز رنگ شیشه ای که از منطقه ی اشنون (ESHNUNNA) در بابل به دست آمده، مؤید این تاریخ تقریبی است. همچنین در اریدو (ERIDU) در دلتای فرات، شیشه به صورت مهره تزیینی به دست آمده که متعلق به هزاره سوم پیش از میلاد است. قدیمی ترین کارگاه #شیشه گری که تاکنون کشف شده است در مصر قرار داشته و متعلق به اواخر هزاره دوم قبل از میلاد است. بر اساس مستندات موجود تل العماره - محل اقامت آخناتون فرعون مصر که در سال های ۱۳۶۳ تا ۱۳۷۹ ق. م بر مصر حکومت می کرد - از مراکز فعال شیشه سازی مصر بوده است و این مرکز شیشه گری برای نخستین بار در تاریخ موفق به ساخت شیشه های کاملاً شفاف شده است. ابداع روش دَم توسط شیشه گران سوری - احتمالا در شهر صیدون - در اوایل قرن - نخست میلادی صورت گرفته است که در آن زمان سوریه جزیی از امپراتوری روم محسوب می شد و قدیمی ترین شیشه هایی که به روش دَم به دست آمده است، امضاء و نام شیشه گران سوری را داراست.

آثار جالبی از شیشه های دوره ی سلجوقی مربوط به نیشابور را می توان در موزه ی آبگینه و سفالینه مشاهده کرد.

شیشه گری به عنوان هدیه تبلیغاتی

هنر شیشه گری دستی یکی از قدیمی ترین صنایعی است که بشر به آن اشتغال یافته است . قدمت این صنعت به 2500 تا 3000 سال پیش از میلاد می رسد و احتمالا سازنده اولین اشیا شیشه ای مصریان بوده اند . شیشه گری در ایران نیز سابقه ای بسیار طولانی دارد و از این صنعت در مراحل اولیه برای ساختن اشیا و لوازم ساده استفاده می کردند . یک گردن بند شیشه ای متعلق به 2250 سال پیش از میلاد که دارای دانه های آبی رنگ است و در ناحیه شمال غرب ایران کشف شده ، قدمت این صنعت را در ایران تایید می کند . در کاوش های باستان شناسی اخیر نیز قطعات شیشه ای مایل به سبزی که متعلق به دوران پیش از تاریخ است در لرستان ، شوش و حسنلو به دست آمده است .

هنر شیشه گری کاری نیست که بتوان در زمان طولانی آن را انجام داد ، یا مدتی آن را رها کرد، در فرصتی دیگر ادامه داد. بلکه باید در همان هنگام که خمیر شیشه از کوره خارج می شود، آن را شکل داد تا سرد و سخت نشود . کار ساخت یک ظرف شیشه ای به تجربه فراونی نیاز دارد تا تولید کننده مراحل ساخت آن را چنان که لازم است دنبال کند.

در یک کارگاه شیشه گری افراد زیادی استاد کار را یاری می کنند تا از نخستین گویی که از کوره ذوب برداشته شده ، ظرفی ساخته شود و در گرمخانه قرار گیرد. برای ساخت یک ظرف حداقل 20 مرحله پشت سر گذاشته می شود تا آن ظرف آماده شود. از انواع متداول روشهای ساخت شیشه به سه روش فوتی، فوتی قالبی و پرسی اشاره می شود .

روش فوتی (دمیدن آزاد): برداشت ماده مذاب از کوره به وسیله بوری یا میله دم که قبلا گرم شده ، ثابت کردن ماده مذاب روی نوک میله، مرمری کردن یا ورز دادن و چرخاندن آن روی میز کار و گرد کردن آن، دوباره گرم کردن خمیر شیشه روی سر میله دم، دمیدن در میله و ایجاد حباب کوچک در وسط خمیر سر میله، سرد کردن خمیر تا جایی که سرخی خود را از دست دهد، برداشت مجدد خمیر از کوره و ثابت کردن آن روی میله دم، قاشقی کردن خمیر سر میله یا یکنواخت کردن. کارهایی است که باید انجام شود تا استاد کار ساخت شیشه را آغاز نماید.

از این مرحله به بعد، استاد کار میله ی دم را گرفته، به چرخش در می آورد تا شکل اولیه ظرف را بسازد. سپس آن را به دست قالبی ساز می دهد تا شیاری را در محل اتصال شیشه و میله فلزی واگیره ایجاد کند.

پس از آن واگیره گیر، میله ی واگیره را به ته ظرف می چسباند و استاد کار میله دم را از محل شیار ظرف جدا می کند. در بین مراحل هر زمان لازم باشد، خمیر را گرم می کند. بعد از این مرحله، کار شکل دادن و ساخت و پرداخت دهانه و گلوی ظرف شروع می شود. در مرحله بعد دسته و تزئینات را روی آن قرار می دهد. در پایان ظرف را با میله واگیره به پشت بر می دهد تا به گرمخانه ببرد.

اشیای ساخته شده شیشه ای اگر در مجاورت هوای عادی قرار گیرد، پس از لحظه ای که سطح شیشه آن سرد شده و درون آن هنوز گرم است، می شکند. بنابراین باید به تدریج و در مدتی طولانی خنک شود.

برای خنک شدن تدریجی اشیای ساخته شده از شیشه در کارگاه گرمخانه ای با 450تا 550 درجه سانتیگراد حرارت ،وجود دارد که این اشیا را درون آن قرار داده، سپس کوره را خاموش می کنند تا اشیا همزمان با سرد شدن هوای داخل کوره خنک شوند، معمولا بین 24 تا 48 ساعت طول می کشد تا کوره به درجه حرارت هوای عادی برسد.

در حال حاضر کارگاه های شیشه گری متعددی در تهران و بعضی شهرهای دیگر مانند اصفهان ، میمند فارس ، قمصر کاشان و دایر است . این کراگاه ها با شرایط کم و بیش همانندی به تولید شیشه هایی که به آن شیشه فوتی نیز گفته می شود ؛ مشغولند . کارگاه های شیشه گری معمولا ساختمانی همشکل دارند و دارای سقف های بلند و پنجره های بزرگ متقابل هستند . نحوه ساختمان این کارگاه ها طوری است که باعث خروج هوای گرم ناشی از کار کردن کوره ها می شود و هوای داخل کارگاه را متعادل و قابل تحمل نگاه می دارد .

در هر کارگاه شیشه گری به طور معمول دو یا چند کوره اصلی وجود دارد . علت استفاده از چند کوره امکان استفاده از چند نوع شیشه مورد نیاز را با رنگ های مختلف مقدور می سازد. ماده اولیه ای که در این کارگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد بیشتر ضایعات شیشه ای و شیشه خرده هایی است که از نقاط مختلف شهرها جمع آوری می گردد. گاهی نیز از سیلیس(Silica) که ماده اصلی شیشه است استفاده می شود و ترکیب آن با شیشه خرده مورد مصرف قرار می گیرد. درجه حرارت لازم برای ذوب سیلیس 1827 درجه سانتی گراد است. اما در مواردی که مخلوط شیشه و سیلیس مورد استفاده قرار گیرد به منظور پایین آوردن درجه ذوب ، مواد دیگری مانند کربنات براکس(Brax carbonate)، شوره، نیترات(Nitrate) و مواد قلیایی دیگری به ماده اولیه افزوده می شود.

وقتی با انتخاب یک هدیه تبلیغاتی مناسب ، بازخوردهای آن را می بینید متوجه می شوید که انتخاب هدیه تبلیغاتی مهم ترین و اساسی ترین مرحله می باشد. صنایع دستی به دلیل تنوع بسیار بالا در نوع و البته قیمت دست شما را برای انتخاب باز می گزارد ضمن اینکه هدیه تبلیغاتی شما از هر چند از نظر مادی کم هزینه باشد اما در نظر مخاطبین شعورمند بسیار ارزنده خواهد بود.

نظرات

Captcha